کامپکتهای حرفهایپسندان
مطلبی که پیش رو دارید چندی پیش در شماره ۲۵ ماهنامه سختافزار و به قلم اینجانب به چاپ رسیده است. اکنون مناسب دیدم که این مطلب را در وبلاگ شخصی خود نیز منتشر کنم. البته توجه داشته باشید که این مطلب در حدود پنج شش ماه پیش نوشته شده است و احتمالا مدلهای معرفی شده، آخرین مدلهای موجود در بازار جهان (و نه ایران) نیستند. به عنوان مثال یکی از حرفهایترین کامپکتهایی که به تازگی به بازار عرضه شده است Fuji Finepix x100 نام دارد که امیدوارم به زودی در مورد آن هم مطلبی بنویسم.
دوربینهای DSLR آرزوی افرادی است که به عکاسی علاقمند هستند و میخواهند بطور جدی به آن بپردازند. همانطور که میدانید این دوربینها نسبت به دوربینهای کامپکت و شبه SLR یا SLR-Like مزیتها و قابلیتهای گوناگونی دارند که از آنها میتوان به امکان تعویض لنز، سرعت راهاندازی بالا (مدت زمان روشن شدن دوربین و گرفته شدن اولین عکس)، سنسور بزرگ و گرفتن عکسها در ISO بالا همراه با نویز کم و بسیاری مورد دیگر اشاره کرد. اما DSLRها محدودیتهایی را نیز برای عکاس به ارمغان میآورند! که اولین و محسوسترین آن اندازه بزرگ یک DSLR است. به عنوان مثال تنها کافیست یک DSLR همراه با یک لنز معمولی را در خیابان و یک بازار دربیاورید تا توجه همگان را به خود جلب کنید! بدین ترتیب اگر مستند اجتماعی کار میکنید سوژهها حس و حالت طبیعی خود را از دست میدهند. از سوی دیگر حمل و نقل این دوربینها به واسطه وزن زیاد و اندازه بزرگ بسیار پردردسر است. مسئله دیگری که به شخصه با آن مواجه بودهام ممنوع بودن استفاده از دوربینهای حرفهای در برخی مکانها و بناهای تاریخی کشور است. در این مواقع بسیار ناراحت کننده است که ببینید سایر بازدیدکنندگان با دوربینهای کامپکت و یا موبایل آن هم با فلاش عکاسی میکنند اما به شما اجازه عکاسی داده نمیشود! این مقدمه را عنوان کردم که بگویم در مواقعی نیاز به یک دوربین کامپکت اجتنابناپذیر است. در واقع بسیاری از عکاسان حرفهای در کنار بدنهها و لنزهای چند میلیون تومانی خود حتما یک کامپکت نیز به همراه دارند. اما کدام کامپکتها برای حرفهایها توصیه میشود؟ آیا میدانستید کامپکتهایی وجود دارند که از قابلیت تعویض لنز پشتیبانی میکنند؟ آیا میدانستید کامپکتهایی وجود دارند که سنسوری به اندازه دوربینهای DSLR دارند؟ برای یافتن پاسخ این سوالها پیشنهاد میکنم این مطلب را که در آن چند کامپکت حرفهای (در محدوده قیمت مشابه) معرفی شده است را مطالعه کنید.
Canon PowerShot G12
سری G یکی از پرطرفدارترین کامپکتهای موجود در بازار از سوی عکاسان حرفهای است و در همین راستا Canon مدل G12 را بتازگی به بازار عرضه کرده است. این دوربین ساختار محکمی دارد، به خوبی در دست قرار میگیرد و در عین حال به چشمی اپتیکال (Viewfinder) مجهز شده است. با این حال در مقایسه با سایر کامپکتهای موجود در بازار کمی بزرگ است و به سختی در جیب شلوار جای میگیرد. از دیگر مواردی که طراحی این دوربین را از برخی دوربینهای کامپکت متمایز کرده است صفحه نمایش ۲.۸ اینچ LCD متحرک با کیفیت ۴۶۱ هزار نقطه و پوشش صد در صد صحنه است. با این وجود سنسور ۱/۱.۷ اینچ CCD ده مگاپیکسل در مقایسه با اغلب کامپکتها حرفی برای گفتن ندارد. اما پردازنده DIGIC 4، پشتیبانی از فرمت RAW، لنزی با دیافراگم اف ۲.۸ و پنج برابر زوم اپتیکال، لرزشگیر اپتیکال و حالت Low light که میتوان ISO را تا مقدار ۱۲۸۰۰ افزایش داد از مشخصاتی هستند که مورد توجه عکاسان حرفهای است. فیلمبرداری HD با کیفیت ۷۲۰p و ۲۴ فریم در ثانیه همراه با صدای استریو قابلیتی است که برای اولین بار در سری G شاهد آن هستیم. همانطور که میدانید با وجود افزوده شدن قابلیت فیلمبرداری به دوربینهای DSLR جدید هنوز بسیاری از DSLRها فاقد این قابلیت هستند.
مزایا:
کیفیت بسیار خوب عکس و ویدئو، قابلیت چرخش صفحه نمایش
معایب:
قیمت گران نسبت به سایر رقبا، بدون در نظر گرفتن HD این مدل نسبت به مدل پیشین یک ارتقای بزرگ محسوب نمیشود، عدم وجود ورودی میکروفن خارجی، رنگ غیردقیق صفحه نمایش
نوع و دقت سنسور: ۱۰ مگاپیکسل CCD
حساسیت (در حالت استاندارد): ۸۰ – ۳۲۰۰
فاصله کانونی و محدوده بزرگنمایی: ۲۸ – ۱۴۰ پنج برابر
اندازه و دقت صفحه نمایش: ۲.۸ اینچ – ۴۶۱۰۰۰ نقطه
کارت حافظه: SD ،SDHC ،SDXC ،MMC ،MMCplus ،HCMMCplus
فیلمبرداری: ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل – ۲۴ فریم در ثانیه
وزن: ۴۰۱ گرم
Nikon Coolpix P7000
این روزها نام Canon G12 که شنیده میشود پس از آن نام Nikon P7000 به عنوان رقیب اصلی نیز به میان میآید. این کامپکت شباهت زیادی به Canon G12 دارد و به سنسور ۱/۱.۷ اینچ CCD ده مگاپیکسل مجهز شده است. بطور مشابه این دوربین به دلیل داشتن چشمی اپتیکال و طراحی قابل قبول برای آن دسته از عکاسانی که به عکاسی با دوربینهای DSLR عادت دارند بسیار مناسب است. از سوی دیگر صفحه نمایش این دوربین با وجود ثابت بودن نسبت به مدل G12 با کیفیتتر (۹۲۱ هزار نقطه) و کمی بزرگتر (سه اینچ) است. قابلیت فیلمبرداری HD با کیفیت ۷۲۰p و ۲۴ فریم در ثانیه همراه با جک میکروفن برای اتصال میکروفنهای خارجی، پشتیبانی از فرمت RAW، لنزی با دیافراگم اف ۲.۸ و هفت برابر زوم اپتیکال از دیگر مشخصات این محصول هستند.
مزایا:
کیفیت خوب ساخت، ورودی میکروفن خارجی، صفحه نمایش با کیفیت بسیار بالا، عملکرد خوب عکاسی در حالت ماکرو
معایب:
عملکرد کند پردازش RAW، تصاویر با کیفیت کم در ISOهای بالا
نوع و دقت سنسور: ۱۰ مگاپیکسل CCD
حساسیت: ۱۰۰ – ۶۴۰۰
فاصله کانونی و محدوده بزرگنمایی: ۲۸ – ۲۰۰ هفت برابر
اندازه و دقت صفحه نمایش: ۳ اینچ – ۹۲۱۰۰۰ نقطه
کارت حافظه: SD ،SDHC ،SDXC
فیلمبرداری: ۱۲۸۰ در ۷۲۰ – ۲۴ فریم در ثانیه
وزن: ۳۶۰ گرم
Sigma DP2s
Sigma علاوه بر تولید لنز، در ساخت دوربینهای دیجیتال نیز دستی بر آتش دارد و بتازگی مدل جدیدی به نام DP2s را به بازار عرضه کرده است. این کامپکت که شباهت فراوانی به مدل پیشین یعنی DP2 دارد یکی از بزرگترین سنسورها را در میان همنوعان خود دارد. سنسور CMOS چهارده مگاپیکسلی این دوربین دارای ابعاد ۲۰.۷ در ۱۳.۸ میلیمتر است که کمی از سنسورهای APS-C رایج در اغلب دوربینهای DSLR کوچکتر است. Sigma DP2s بسیار ساده اما زیبا طراحی شده و تنها ۲۶۰ گرم وزن دارد. با این وجود این دوربین فاقد چشمی است که البته امکان اتصال چشمی VF-21 (این قطعه بطور جداگانه فروخته میشود) وجود دارد. از مشخصات دیگر این دوربین میتوان به مواردی چون سرعت شاتر پانزده تا ۱/۲۰۰۰ ثانیه، عدم وجود لرزشگیر، لنز ۲۴.۲ میلیمتر با دیافراگم اف ۲.۸ تا اف ۱۴، صفحه نمایش ۲.۵ اینچ TFT با کیفیت ۲۳۰ هزار نقطه و فیلمبرداری با کیفیت QVGA و سی فریم در ثانیه اشاره کرد.
مزایا:
سبک، تصاویر بسیار با کیفیت همراه با نویز کم
معایب:
عدم وجود چشمی، کیفیت پایین صفحه نمایش، عملکرد کند پردازش RAW، کیفیت پایین فیلمبرداری
نوع و دقت سنسور: ۱۴ مگاپیکسل FOVEON X3 Direct Image Sensor CMOS
حساسیت: ۱۰۰ – ۳۲۰۰
فاصله کانونی و محدوده بزرگنمایی: ۲۴ – ندارد
اندازه و دقت صفحه نمایش: ۲.۵ اینچ – ۲۳۰۰۰۰ نقطه
کارت حافظه: SD ،SDHC
فیلمبرداری: QVGA – سی فریم در ثانیه
وزن: ۲۶۰ گرم
Sony NEX-5
همانطور که میدانید Sony سابقه طولانی در تولید دوربینهای کامپکت دارد. به همین دلیل دور از انتظار نیست که شاهد عرض اندام این شرکت در بازار کامپکتهای حرفهای باشیم. جدیدترین محصول این شرکت NEX-5 نام دارد که دو خصیصه مهم دوربینهای دیجیتال DSLR یعنی سنسور APS-C و قابلیت تعویض لنز را شامل میشود. یکی دیگر از مزایای این محصول صفحه نمایش سه اینچ LCD با کیفیت ۹۲۱۶۰۰ نقطه همراه با قابلیت تغییر زاویه است. از سوی دیگر همراه با معرفی این محصول، لنزهای E-mount با مشخصات ۱۶mm F2.8، ۱۸-۵۵mm F3.5-5.6 همراه با لرزشگیر و ۱۸-۲۰۰mm F3.5-6.3 همراه با لرزشگیر معرفی شدند. در عین حال به کمک آداپتور LA-EA1 میتوان لنزهای دوربینهای SLR شرکتهای Sony و Minolta را نیز به Sony NEX-5 متصل کرد! البته توجه داشته باشید که با اتصال این لنزها این دوربین دیگر در جیبتان جای نخواهد گرفت! از دیگر مشخصات این محصول میتوان به مواردی چون سنسور CMOS چهارده مگاپیکسل، حداکثر ISO تا مقدار ۱۲۸۰۰، قابلیت فیلمبرداری با کیفیت ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل و ۶۰ فریم در ثانیه و حالت عکاسی Sweep Panorama برای ایجاد عکسهای پانوراما اشاره کرد.
نوع و دقت سنسور: ۱۴.۲ مگاپیکسل CMOS
حساسیت: ۲۰۰ – ۱۲۸۰۰
فاصله کانونی و محدوده بزرگنمایی: بسته به لنز متغیر است
اندازه و دقت صفحه نمایش: ۳ اینچ – ۹۲۱۶۰۰ نقطه
کارت حافظه: Memory Stick PRO Duo ،SD ،SDHC
فیلمبرداری: ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل – ۶۰ فریم در ثانیه
وزن: ۲۲۹ گرم (بدون لنز)
مزایا:
اندازه کوچک، کیفیت بسیار خوب بدنه، کیفیت خوب تصاویر در ISOهای بالا، سنسور ASP-C
معایب:
رابط کاربری ناامیدکننده، کنترلهای محدود فیلمبرداری، فلاش جدا از بدنه، لنزهای سنگین
این مطلب در اینجا نیز قابل دسترس است.
سلام
ممنون از این کارتون! ای کاش یه قیمتی هم می دادین.
عالی بود
تشکر
ممنون
سلام.
با تشکر از وبلاگ خوبتون و مطالب مفیدی که ارائه میدید.
می خواستم بپرسم که آیا دوربین canon powershot sx30 هم جز کامپکت های حرفه ای محسوب میشه؟
نظر کلی شما در رابطه با این دوربین چیه؟
آیا خرید این دوربین رو توصیه میکنید؟
با سلام
خسته نباشید، از اطلاعاتتون خیلی ممنونم،
من مبتدی هستم و به راهنماییهای شما برای لذت بردن از عکاسی
بسیار نیازمند.
خداوند یارو یاور شما باشد