چالشهای هوا کردن فتوبلاگ شخصی! – قسمت دوم
راهاندازى فتوبلاگ در کمتر از پنج دقیقه به کمک Pixelpost
مطلبی که پیش رو دارید، مدتها پیش در شماره ۹۷ دو هفتهنامه عصر شبکه به چاپ رسیده است. اکنون مناسب دیدم که این مطلب را در اینجا نیز منتشر کنم. قسمتهای بعدی این مطلب را نیز بزودی در اینجا قرار خواهم داد. قسمت اول را اینجا بخوانید.
در شماره قبل در مورد مزایا و معایب ساخت و مدیریت فتوبلاگ شخصى صحبت شد و در انتها خواندید که چرا من نرمافزار Pixelpost را براى ساخت فتوبلاگ شخصى خود انتخاب کردهام. در این شماره همانطور که در شماره قبل قول داده بودم مىخواهم شما را با چگونگى ساخت فتوبلاگ شخصى به کمک نرمافزار Pixelpost آشنا سازم. بهتر است نگرانى به خود راه ندهید چون این کار در کمتر از پنج دقیقه امکانپذیر است.
تامین پیشنیازها
به مانند نصب سایر نرمافزارها و سیستمهاى مدیریت محتوا نصب Pixelpost نیز نیازمند تامین یک سرى پیشنیازها است. اولین پیشنیاز دریافت آخرین نسخه Pixelpost از آدرس http://www.pixelpost.org است. در زمان نگارش این مطلب نسخه ۱٫۷٫۳ آخرین نسخه این نرمافزار بود و ۶۳۶ کیلوبایت حجم داشت. دومین پیشنیاز ثبت دامنه و تهیه فضا است که این کار از طریق تماس با یک شرکت ارائه دهنده خدمان میزبانى وب امکانپذیر است. پیشنیاز دیگر یک نرمافزار مدیریت FTP است که من CuteFTP را پیشنهاد مىکنم (نسخه Lite این نرمافزار به مدت سى روز و بطور رایگان قابل استفاده است).
ساخت پایگاه داده
همانطور که مىدانید هر سیستم مدیریت محتوا براى ذخیرهسازى اطلاعات مربوطه نیاز به یک پایگاه داده دارد. بنابراین قبل از هر چیز وارد کنترل پنل سایت خود شوید و یک پایگاه داده MySQL بسازید. خوشبختانه روش کار براى ساخت پایگاه داده در کنترلهاى پنلهاى مختلف ساده و تقریباً مشابه است. به عنوان مثال در کنترل پنل Plesk، در قسمت Applications & Services روى آیکون Databases کلیک کنید. در صفحه جدید روى آیکونAdd New Database کلیک کنید. اکنون بایستى نام پایگاه داده را در قسمت Database name وارد کنید و دکمه OK را بزنید (نوع و سرور پایگاه داده به طور پیشفرض به ترتیب MySQL و Local MySQL server انتخاب شده است). پیشنهاد مىکنم نام photoblog را انتخاب کنید تا در آینده و در صورت ازدیاد پایگاههاى داده مختلف دچار مشکل نشوید. در ادامه و براى دسترسى نرمافزار به پایگاه داده نیاز به ساخت یک نام کاربرى همراه با رمز عبور دارید. بنابراین در صفحه جدید روى آیکون Add New Database User کلیک کنید و پس از وارد کردن نام کاربرى و رمز عبور دکمه OK را بزنید.
آپلود Pixelpost به سرور
در این مرحله براى آغاز عملیات نصب بایستى نرمافزار Pixelpost را که قبلاً دریافت کردهاید به سرور آپلود کنید. به این منظور فایل مورد نظر را از حالت فشرده خارج سازید و از طریق نرمافزار مدیریت FTP آن را به سرور منتقل کنید. توجه داشته باشید که براى برقرارى ارتباط میان نرمافزار مدیریت FTP و سرور سه چیز لازم است: آدرس FTP سرور که در بیشتر موارد بصورت ftp.yourdomain.com است، نام کاربرى و رمز عبور به کنترل پنل. مسئله دیگر مکان آپلود کردن پوشه Pixelpost است که پیشنهاد مىکنم براى داشتن یک آدرس سرراست ریشه اصلى دامنه (Domain root) را براى آپلود فایلها انتخاب کنید. از آنجایى که ریشه اصلى در کنترل پنل Plesk پوشه httpdocs است به عنوان آخرین کار در این مرحله تمام محتویات پوشه pixelpost_v1.7.3 که شامل پوشههاى addons، admin، doc و … مىشود را به درون پوشه httpdocs (این پوشه با پوشه httpsdocs اشتباه گرفته نشود) آپلود کنید.
آغاز نصب
خوشبختانه از اینجا به بعد مراحل کار ساده و سرراست هستند:
۱- مرورگر وب را باز کنید و به آدرس http://www.yourdomain.com/admin/install.php بروید. همانطور که مىدانید به جاى عبارت yourdomain بایستى نام دامنهاى که ثبت کردهاید را وارد کنید. اگر تمام مراحل را درست طى کرده باشید صفحه خوشآمدگویى نمایش داده خواهد شد. اما اگر با پیغام خطاى ۴۰۴ Not Found مواجه شدید پوشهها و فایلهاى Pixelpost را در جاى دیگرى به غیر از ریشه اصلى دامنه آپلود کردهاید.
۲- روى لینک Begin Installation کلیک کنید. البته قبل از آن امکان تغییر زبان از طریق منوى کرکرهاى موجود در گوشه بالایى و سمت راست صفحه خوشآمدگویى وجود دارد.
۳- در این صفحه که Introduction (معرفى) نام دارد از شما خواسته شده است که قبل از نصب سرور، نام، نام کاربرى و رمز عبور پایگاه داده را مشخص کرده باشید. چون این کارها را قبلاً انجام دادهایم با خیال راحت با کلیک روى لینک Proceed to next step به مرحله بعد مىرویم.
۴- اگر همه چیز درست باشد با عکس یک مواجه خواهید شد. تنها مسئله به پوشههاى images و thumbnails مربوط مىشود که در حالت پیشفرض Unwritable (امکان ثبت یا به اصطلاح نوشتن اطلاعات در آنها وجود ندارد) هستند. براى خارج کردن این پوشهها از این حالت روى آنها به کمک نرمافزار مدیریت FTP راست کلیک کنید و عبارت Properties را انتخاب کنید. اکنون در قسمت Permissions سطح دسترسى را به عدد ۷۷۷ تغییر دهید. اکنون روى لینک Re-test Requirements کلیک کنید تا بار دیگر پیشنیازها بررسى شوند. اگر تغییر سطح دسترسى را درست انجام داده باشید تمامى عبارات زیر واژه Value سبز هستند. حال مىتوانید روى لینک Begin installation کلیک کنید.
۵- در این مرحله بایستى مشخصات پایگاه داده را وارد کنید. به این صورت که در قسمت Database host عبارت localhost، در قسمت Database name نام پایگاه داده که photoblog را پیشنهاد داده بودم، در قسمت Database username نام کاربرى پایگاه داده و در قسمت Database password رمز عبور نام کاربرى را وارد کنید. در ضمن قسمت Database prefix را دست نخورده باقى بگذارید. اگر تمام اصلاعات درست وارد شده باشد زمانى که روى لینک Test Connection کلیک کنید عبارت Connection Successful! نمایش داده مىشود. حال مىتوانید براى انجام ادامه مراحل نصب روى لینک Continue Installation کلیک کنید (عکس ۲).
۶- این مرحله به مشخصات مدیر از جمله زبان، نام کاربرى و رمز عبور دلخواه که به منظور ورود به بخش مدیریتى Pixelpost مورد استفاده قرار مىگیرد (این نام کاربرى با نام کاربرى پایگاه داده اشتباه نشود) و آدرس ایمیل مربوط مىشود. پس از وارد کردن موارد خواسته شده روى لینک Verify Details و سپس Continue Installation کلیک کنید (عکس ۳).
۷- در این مرحله نیز با فرمى روبرو هستید که مربوط به تنظیمات فتوبلاگ از جمله نام، آدرس و زمان مىشود. پس از وارد کردن اطلاعات روى لینک Verify Details و سپس Continue Installation کلیک کنید (عکس ۴).
۸- این قسمت مشابه تنظیماتى است که در مورد پوشههاى images و thumbnails در قسمت چهار انجام شد. در واقع به مانند قبل این بار بایستى سطح دسترسى پوشه includes را به ۷۷۷ تغییر دهید و سپس روى لینک Test Connection کلیک کنید. اگر این کار را درست انجام داده باشید تمامى عبارات زیر واژه Value سبز هستند. حال مىتوانید روى لینک Continue Installation کلیک کنید (عکس ۵).
۹- اکنون روى لینک Finished کلیک کنید (عکس ۶) تا به صفحه ورود به بخش مدیریتى Pixelpost هدایت شوید. اکنون نام کاربرى و رمز ورود که در قسمت شش تعیین کردید را وارد کرده و روى دکمه Login کلیک کنید. تبریک مىگویم شما با موفقیت Pixelpost را نصب کردید و حالا به راحتى مىتوانید اولین عکس خود را آپلود کنید.
سخن آخر
همانطور که مشاهده کردید راهاندازى فتوبلاگ به کمک نرمافزار Pixelpost به آسانى امکانپذیر است. با این وجود اگر در نصب آن مشکل داشتید مىتوانید سرى به آدرس http://www.pixelpost.org/docs/GettingStarted/Install بزنید و یا حتى در بخش پرسش و پاسخ مطرح کنید. در قسمت بعد در مورد قسمتهاى مختلف بخش مدیریتى Pixelpost، افزونهها (Addons) و قالبها (Templates) صحبت خواهم کرد.
احسان جان دستت درد نکنه، مطلب بسیار خوبی تهیه کردی. در بین نرم افزارهای فتوبلاگ رایگان پیکسل پست انتخاب بسیار خوبی است و مراحل نصب رو خیلی خوب با اسکرین شات نمایش دادی.
برای مدیریت اف تی پی میتونی نرم افزار فایل زیلاکلاینت رو پیشنهاد بدی که خیلی روونه و رایگان هست.
اما تیتر مطلبت آدم رو یاد این جمله میندازه که یا نمیدونی ۵ چند تاست یا هر دقیقه چه مقداری از زمان هست. ۵ دقیقه فقی مال کسی هست که چندین بار این کار رو کرده باشه و همه کارها از قبل آماده باشه و فقط همین چند تا صفحه رو بخواد پر کنه. اما خوب در عمل ثبت دامنه و هاستینگ و دانلود و آپلودها و خوندن راهنما و حتی خوندن مطلب خودت از ۵ دقیقه بیشتر طول میکشه. حیفه این همه زحمتت رو با یه تیتر بازاری ارائه بدی.
یه پیشمهاد: فاصله بین خطوط وبلاگت رو یه کی بیشتر بکنی خوندنش خیلی بهتر و روون تر میشه. اگر (کline-height: 20px) رو به تگ پاراگراف فایل سی اس اس اضافه کنی درست میشه. و شاید هم بد نباشه تو ادیتور متنت رو جاستیفای نکنی
text-align: justify
ها ها! تیتر بازاری جالب بود! حرف شما درسته، پنج دقیقه استعاره از رسیدن به مقصد در زمانی کمتر از چیزی هست که فکرش رو میکنید! چیزی هست که عرف شده! در هر حال از این به بعد این مسئله رو لحاظ میکنم. البته زمان اعلام شده با فرض این هست که کاربر نام دامنه مناسب رو انتخاب کرده، دومین و هاست هم گرفته و مطمئن شده که میخواد با پیکسلپست کار کنه. وگرنه همینطور که گفتید خیلی بیشتر از این زمان خواهد برد!
در مورد وبلاگ هم قصد دارم قالب رو عوض کنم و به غیر از شما چندین نفر دیگه در مورد خوندن سخت نوشتهها شکایت کردند. در مورد جاستیفای هم به شخصه خوندن اینطور مطالب رو ترجیح میدم. یکجورایی سلیقهای هست. در هر حال ممنون برای کامنت فنی و خوبت. امیدوارم جوابم رو بخونی. پیشاپیش در مورد رنگ پیشزمینه جوابیه عذر میخوام!
جسارت میکنم البته هر وبلاگ یا وب سایتی رو خواننده ها بیشتر از پدیدآورندگانشون میخونند. جاستیفای یه فواصلی رو بین کلمات اضافه میکنه که توی وب ممکنه خوب در نیاد. اما برعکس در متون چاپی خیلی قشنگتر میشه. خوانا بودن متون هم الزاما به کل قالب بستگی نداره اما فاصله بین خطوط در خوانایی متن خیلی موثره مخصوصا در فارسی.
چون بتازگی این سایت رو پیدا کردم نمیدونم این قالب چه مدت استفاده میشده و طراحیش مربوط به چه سالی هست اما فکر میکنم با چند تا تغییر کوچیک خیلی بهتر به نظر بیاد تا تغییر کلی قالب.
آرزوی موفقیت
ممنون. فاصله بین خطوط رو اصلاح کردم.
خیلی بهتر شد. حداقل به چشم من. سپاس
با عرض سلام خدمت شما
سوال فنی داشتم
من فتوبلاگ را قبلا روی دامنه http://photoblog.saeedshabani.com/
نصب کرده بودم حال آدرس دامین اصلی هاست را به dnoj.ir تغییر دادم آیا شما می دانید چگونه می شود از طریق کنترل پنل هاست آدرس فتو بلاگ را به
http://photoblog.dnoj.ir تغییر داد در حالی که همان تصاویری که دامین قبلی بوده است باز با آدرس جدید در دسترس باشد؟
سلام و خسته نباشید خدمت شما دوست عزیز
من خیلی از پیکسل پست راضی هستم و مدتی هم باهاش کار کردم، منتها مشکلم در نصبش روی لوکال هست، اگه لطف کنید راهنمایی کنید ممنون میشم.
باتشکر.