مفهوم سرعت ایزو (ISO Speed) در عکاسى چیست؟
حتماً مىدانید که در بسیارى از موزهها و بناهاى تاریخى عکاسى با فلاش و سهپایه ممنوع است (البته پیشنهاد مىکنم خودتان مسئولیت به خرج دهید و براى جلوگیرى از تخریب آثار تاریخى حتى در نبود چنین قانونى با فلاش عکاسى نکنید). معمولاً نیز نورپردازى این نوع مکانها به گونهاى است که نور محیط زیاد نیست و عکسها به دلیل پایین بودن سرعت شاتر و لرزش دست تار خواهند شد. در اینجا راهحل استفاده از ایزوى بیشتر است. اما مفهوم ایزو در عکاسى چیست؟ براى دریافت این مسئله پیشنهاد مىکنم این مطلب را بخوانید.
سرعت ایزو ISO Speed که مخفف عبارت International Standards Organisation است استانداردى است که سالها پیش براى اندازهگیرى سرعت فیلمها معرفى شد و امروزه نیز بیانگر میزان حساسیت فیلم (در دوربین آنالوگ) یا سنسور (در دوربین دیجیتال) در برابر نور است. بنابراین ایزوى بیشتر به معناى حساسیت بیشتر سنسور یا فیلم در برابر نور است و این مسئله به شما اجازه مىدهد که در نور کم با سرعت شاتر بیشتری عکاسى کنید.
در عکاسی آنالوگ ایزوى فیلمها با عبارت ASA بیان میشد؛ به عنوان مثال ASA 100. آن زمان مشکل این بود که برای تغییر ایزو بایستی فیلم با ایزوی مورد نظر جایگزین فیلم قبلی میشد. اما این مسئله در دوربینهای دیجیتال مرتفع شده و در منوی تنظیمات دوربین امکان انتخاب سرعت ایزوى مورد نظر به راحتى وجود دارد. به عنوان مثال در یک دوربین دیجیتال ممکن است این محدوده وجود داشته باشد: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 که البته بسته به نوع و مدل دوربین این اعداد متفاوت هستند.
اما این تمام داستان نیست. زیرا ایزوى بیشتر نویز بیشتر را به همراه دارد و این مسئله از کیفیت عکس مىکاهد. بنابراین بطور کلی پیشنهاد مىشود بسته به نور محیط تا جاى ممکن ایزوی روى کمترین مقدار تنظیم شود. با این حال میزان نویزپذیرى عکس در دوربینهاى مختلف متفاوت است و این مسئله به ابعاد سنسور مربوط است. در واقع هر چه ابعاد سنسور دوربین دیجیتال بیشتر باشد عکس در ایزوهاى بالا نسبت به دوربینهای با سنسور کوچکتر کمتر تحت تأثیر نویز قرار میىگیرد. دلیل این مسئله وجود پیکسلهاى بزرگتر در سنسورهاى بزرگ است. به این ترتیب که پیکسل بزرگتر نور بیشتری را دریافت میکند و در نتیجه نسبت سیگنال به نویز افزایش پیدا میکند. پس تاکنون باید متوجه تفاوت دوربینهای DSLR با دوربینهاى Compact (دوربینهاى کوچک و غیرحرفهاى) از نظر نویزپذیرى شده باشید. مثلاً در دوربینهای با سنسور فول فریم یا نیم فریم تا ایزوی ۴۰۰ و حتى ۸۰۰ وجود نویز در عکس محسوس نیست.
مثلاً این عکس در داخل اتاقى گرفته شده و من براى رسیدن به سرعت شاتر بالا و ثابت کردن سوژه (حرکت دست) ایزوى ۸۰۰ با دیافراگم ۴ را انتخاب کردهام. البته به دلیل استفاده از لنز Canon EF 50mm f/1.4 امکان استفاده از دیافراگم بازتر بود اما من نمىخواستم عمق میدان بیش از حد کاهش پیدا کند.
متشکرم از توضیحاتتون
Tnx
سلام .
ممنون … کامل بود !
خیلی متشکرم لطفا مطالب جدید در سایت قرار دهید
با درود
مطلب بسیار جالبی بود و استفاده کردم.
اگر امکان دارد کتابی برای آموزش عکاسی دیجیتال معرفی نمائید.
با سپاس فراوان
با تشکر از شمامطالب بسیار آموزنده میباشد.
سلام
از مطالب بسیار خوب شما سپاسگزارم . من هنوز وارد عکاسی حرفه ای نشده ام اما با مطالب خوبی که انتشار داده اید، چند قدم جلوتر خواهم بود .
با سپاس
ممنون کامل بود فقط در مورد میزان نویزگیری سنسورهای Exmore R هم میشه توضیح بدید در ایزو بالا
از زحمتی که جهت آپ لود و تحقیق مطالب میکشید متشکرم، سربلند باشید…
با سلام
یک سوال دارم
چگونه میتوان فهمید که دوربین ژاپنی است یا خیر
واقعا ممنون
من یک اس ایکس ۲۰ کنون دارم که اصلا بلد نیستم باهاش عکس بگیرم
تازه دارم یه چیزایی یاد میگیرم
بسیار مفید بود لذت بردم متشکرم از زحماتتون
تشکر
از این اطلاعات برای درک بهتر پروژه فتوگرامتری بهره بردم*
Vaghan mataleb karamad bodan mamnon
بسیار مفید بود. سپاس گزارم.
با سلام من یک دوربین sx50 canon خریدم لطفا راهنماییم کنید در شب.داخل اتاق زیر نور مهتابی.در فضای باز مثل پارک.هرکدام جداگانه سرعت شاتر -دیافراگم-iso باید روی چه درجه ای تنظیم باشند
سلام مطالبتون مفید بود خیلی ممنون
خیلی مفید بود، موفق باشید